Fölning
Hej,
Jag köpte ett sto i Holland för ett halvår sen ungefär. Men nu ska hon föla vilken vecka som helst. Vad bör jag tänka på extra. har haft föl förut, men då på sommaren. Vad ska jag göra om hon får mjölkstockning? hur klarar sig ett föl i stallet vid denna årstid när den kommer. dock är det ju kallt i stallet, eftersom det är ett stall.
/Viktoria
Hej Viktoria
Det som är viktigt att tänka på när det gäller fölning och ett litet föl i dec är nog att man inte ska ha föl och sto ute så länge hagen, nu är inte snö i sig farligt men fölet får inte bli trött och lägga sig ned, så korta stunder, ca 10-15 minuter men flera gånger om dagen. Stoet däremot behöver komma ut och röra på sig, bland annat för att livmodern behöver ”rensas” ofta räcker det med att man tar ut dem en kort stund, longerar några minuter och sedan går in igen. Vid ett sådant här tillfälle, fölning mitt i vintern så kan det vara bra om man har tillgång till en stor riktigt stor box, för fölet behöver givetvis också röra på sig, hoppa och ”galoppera” så att muskler, leder och tillväxtsoner utvecklas som de ska.
Mjölkstockning på grund av kyla är nog ovanligt när det gäller hästar, vanligtvis får stona mjölk stockning vid avvänjningen eller om fölen inte diar som de ska, nyfödda föl diar vanligtvis var 30 minut.
När det gäller väder och fölungar så är det nog värre med värre med 0 grader och regn, om det är sådant väder då kan man hålla fölet inne och om k man tycker att fölet fryser så kan man använda ett hundtäcke första tiden, det finns täcken till bland annat schäfrar som brukar passa till nyfödda föl.
Lycka Till med fölningen!
Hur du plockar extrapoängen i dressyren

– Om du ska fatta galopp vid exempelvis C får du absolut inte fatta i hörnet. Fattningen ska vara på rakt spår, det är en del av svårigheten. Någon sekund eller någon meter från bokstaven är OK, inte mer. Jämför ett program i medelsvår klass där du har galopp på diagonalen och sedan ska göra ett byte när du kommer fram till långsidan. Där ska bytet ske när hästen fortfarande är på en rak linje, inte när du kommit in på fyrkantspåret,svarar Eva Brink.
Att träna dressyr hemma är en sak – att visa upp ett program på tävlingsbanan en helt annan. Där kan vi väl inte rätta till ett fel eller korrigera vår häst – eller … kan vi? Vad är det egentligen domaren premierar och hur klarar vi oss ur en laddad situation? Helt enkelt: Hur kniper vi åt oss dom höga poängen?!
I novembernumret av Equipage som kommer ut den 9/11, svarar Eva Brink, domare till och med Intermédiaire l och tidigare domarutbildare på läsarnas frågor kring programridningens fällor och kryphål.
Ta hand om hästens tänder!

kan leda till problem. Du kanske märker det vid ridning och att din häst verkar ha svårt att äta.
Till följd av att tänderna slits ojämnt kan det bildas hakar och skarpa åsar, som irriterar och stör hästen – något som upptäcks vid den årliga tandkontrollen.
– Nästan alla hästar behöver slipas eller raspas något, berättar Karolina som är veterinär på Hästkliniken Södertörn och även har gått alla dom tre påbyggnadskurserna i hästtandvård.
– Ser man över tänderna regelbundet behöver där inte uppstå några problem. En begynnande hake kan slipas ner innan den börjat besvära hästen, berättar hon i tandvårdsartikeln i Equipage nr 8. Där i berättar hon också om vad som ofta inträffar om man slarvar med dom årliga kontrollerna, hur bettet bör se ut och hur viktigt det är med rätt nosgrimma.
Dressyrövning

GÖR SÅ HÄR:
» Ställ ut koner på medellinjen med start 8 m från spåret. Ställ sedan konerna med 6 m mellanrum och ställ ut så många koner så att dom står över lite mer än halva ridhuslängden. Om du alltså har ett 40 m ridhus kan du ställa ut 3 koner och har du ett 60 m ridhus kan du ställa ut 5 koner.
» Rid upp på medellinjen i trav och rid små bågar mellan konerna.
Försök att hålla dig så nära konerna som möjligt och var noga med att du får med dig hästen i varje sväng. Stäm av så att hästen inte välter inåt eller faller utåt.
» När du har ridit igenom alla konerna fortsätter du rakt fram på medellinjen. Här på rakt spår kan du göra halt, fatta galopp, sakta av till skritt eller bara göra en halvhalt.
» Bestäm dig innan du rider upp på medellinjen vad du ska göra och variera dig ofta så att hästen inte förekommer dig utan väntar på dina hjälper.
» Rid varannan gång till höger och varannan gång till vänster.
På långsidan kan du sedan göra tempoväxlingar, jobba på att få hästen helt rak, rida öppna eller sluta – helt beroende på vilken nivå du och din häst är på.
Du kan såklart även göra övningen i skritt, men galoppera aldrig genom konerna. Om du fattar galopp på medellinjen efter konerna kan du galoppera långsidan ner och sedan sakta av till trav innan hörnet.
Det här är en ypperlig övning för att få hästen smidig, vaken, lyhörd men även för att få en lite stressad häst att lugna ner sig samt vänta på ryttaren